Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

Longboard Nasıl Seçilir?

Utku Öktem - Friday, August 19, 2022

Longboard Nasıl Seçilir?

Image

Longboard dünyasına hoşgeldiniz! Freedom mağazalarımızdaki uzman arkadaşlarımızın sizler için derlediği Longboard dünyası hakkındaki tüm faydalı bilgileri bu sayfamızda bulabilirsiniz.


KISA LONGBOARD TARİHÇESİ: 


Longboard 1950’lerde gelişen sörf kültürüyle beraber ilk olarak Kaliforniya’nın sahil kentlerindeki tepelerde doğmuş ve ardından Hawaii’de uygun zeminlerin keşfedilmesiyle birlikte farklı coğrafyalarda daha da gelişmiştir. Longboard bir kaykay çeşitidir, ancak Kaykay ile Longboard arasındaki en belirgin farklardan biri Longboard'un daha uzun olmasıdır. Bulunuş amacı yerde yani asfaltta bir nevi dalga sörfü hissiyatını yaşayabilmektir. Longboard tahtaları günümüze kadar tasarımsal açıdan gelişerek evrilmiştir. Old school Longboard tahtaları genellikle daha geniştir ve sadece tek kuyruk kısımları vardır. 1970’lerde Longboard modelleri çok az veya sıfır konkova sahipken 1980’lerde ise daha geniş ve daha derin konkovlara ve daha kullanışlı kuyruklara sahip olmaya başlamıştır. Günümüzde çoğu board tahtasının burun ve kuyruk kısmı gövde kısmına içbükeydir. İçbükey tahtalarda kaykaycının bastığı yer çukurdur. Bu çukurluk alan ayakların tahtayı daha kolay kontrol etmesini sağlar ve aynı zamanda tahtanın esneklik payını da arttırarak daha sağlam olmasına da yardımcı olur. 


LONGBOARD STİLLERİ:


Longboard uzunlukları çoğunlukla 90 cm ile 150 cm arasında değişir. Longboardların, kuyruk, gövde ve burun kısımlarındaki farklılıklar ise board stillerini belirlemektedir. Bu stilleri özetlemek gerekirse; Cruising, Pumping, Dancing, Downhill, Crave-Slalom, Freestyle ve Sliding’dir. İsterseniz bu stillerden kısaca bahsedelim. 


Cruising:

Genellikle uzun mesafeli Longboard sürüşleri için tercih edilen bir Longboard stilidir. Cruising stilinde Longboard tahtasının en önemli özelliği ayak konulan yerin yere oldukça yakın olmasıdır. Bu şekilde daha az yorularak daha uzun yol gidilebilmektedir.


Pumping:

Kayılmak istenen zemin çok düz ise ve kaykayı ittirmeyi sevmiyorsanız, bu tarz size daha uygun olabilir. Pumping, Longboard tahtasının esnekliğini kullanarak, ayağınızı tahtadan indirmeden kayma tekniğidir. Önemli olan tahtanın orta kısmının yüksek olmasıdır, bu şekilde daha az güç ile daha hızlı gidebilme şansınız olur.


Downhill:

Bu stil dağlardaki asfalt yollardan veya istikrarlı bir eğimi bulunan asfalt yokuşlardan aşağı kaymaktan hoşlanan Longboardcular için idealdir. Downhill sürüşü boyunca ortalama 60 km civarında bir hızla kayılmaktadır. Dolayısıyla bu hıza ve titreşime dayanabilicek tahtalar daha kalın ve daha farklı malzemelerden yapılmaktadır. Downhill Longboarding tüm Longboard stilleri arasında en tehlikeli olanıdır. Genelde sakatlanmalar ağırlıklı olarak bu stilde meydana gelmektedir. O yüzden, korumalık ekipmanlarının ve özellikle de kaskın kullanılması şiddetle tavsiye ederiz.


Dancing:

Bu stil kuyruk burun arası bulunan tüm bölgede ritmik adımlar atarak Longboard tahtası üzerinde bir nevi dans edilen bir stildir. Teknik anlamda oldukça zordur, yüksek bir beceri ve denge gerektirir. Dancing Longboard tahtaları standartlara göre daha geniş ve daha uzundur. Rulmanları ise daha az titreşim vererek daha uzul yol gitmesini sağlayacak tasarımdadır.


Carve-Slalom:

Asfalt yada beton üzerinde, Snowboard’daki gibi slalom yapma stilidir. Snowboard’a oldukça yakın bi his alınmak isteniyorsa uzun bir tahta, kaykay gibi daha kompakt olmak isteniyorsa da daha kısa tahtalar tercih edilmelidir.


Freestyle:

Longboard ünlülerinin videolarında göreceğiniz hareketler olarak açıklanabilir. Estetik, zor ve kondisyon gerektiren bir stildir. Bu stile uygun olarak daha hafif bir tahta ve daha ince bir zımpara tercih edilmelidir.

Sliding-Slide:


Kelime anlamı ingilizcede kaymak anlamına gelmektedir. Kontrollü ve aynı zamanda süratli kayış stilidir. Bu stilde teknik çok önemlidir. Kesinlikle eldiven, kask ve koruma grubu kullanılmalıdır.


LONGBOARD MALZEMELERİ VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ


Longboard Tahtaları:

Longboard modelleri ve çeşitleri birbirinden kullanılan tahta açısından kayacağınız stile ve zemine göre farklılık göstermektedir. Buradan çıkaracagımız sonuç Longboard almadan önce kayış stili tercihimizi belirlememiz gerektiğidir. Değişik tercihlere göre seçilmesi gereken Longboard tahtalarını kısaca inceleyelim:

Tam anlamıyla orta yollu, her yerde rahatça kullanabileceğiniz, denge ve kayma hissini anlayabileceğiniz bir tahta istiyorsanız, standart bir Pintail sizin için uygun olacaktır. Biraz daha kaykay gibi manevralar yapmak istiyorsanız da; Kicktail tipinde Pintail boardun kuyruğu daha geniş ve kalkık olduğu tahtalar daha uygun olucaktır.Freestyle ve Slide Longboard tarzında kaymak istiyorsanız düz tahtalar tercih etmelisiniz. Orta sertlikte ve yanları oyulmuş tahtalar size daha güvenli bir kayış sunacaktır.Dancing için ise uzun tahtalar daha uygundur. Adım atmanız için gerekli alanı sağlayacak uzunluk ve ayaklarınızı kolayca yerleştirebileceğiniz genişlik  tercih etmeniz sizi bu stilde çok daha hızlı ilerletecektir. Downhill ve Cruising için truck yüksekliğinden daha alçakta bir pan (tahtanın basılan yeri) kullanılmalıdır. Truckların tahtanın iki ucuna yakın olması sizin kontrolünüzü ve manevra kabiliyetinizi arttıracaktır.Pumping için ise Pan bölgesinin ortasının yükseltilmiş olması, sizin tahtayı esneterek hız kaybetmeden kaymanızı sağlar. Bu açıdan yay gibi gergin bir tahta tercih etmelisiniz.


Lonbboard Truck'ları:

Normal kaykay trucklarına benzerler. Boyutları tahtanın eni ile dogru orantılı olarak uzamakta ve kısalmaktadır.  * Küçük Cruiser tipi bir tahtanız var ise 150 mm truck sizin için uygundur.  * Orta genişlikte bir tahtanız var ise size standart boy olan 180 mm truck uygundur.  * Daha geniş bir tahtanız var ise 190 mm, 200 mm truck da tercih edebilirsiniz yalnız bu truckların bulunmaları biraz daha zordur.


Longboard Tekerlekleri:

Uzun mesafelerde kaymak istiyor ve rahat bir tahtam olsun diyorsanız, geniş ve yumuşak teker kullanmalısınız. Sert ve taşlı astvaltlarda dümdüz kaymak isteyenler için 72A, 75A, 78A sertliğindeki tekerlekler tercih edilmelidir.Longboard’unuzu kaykay gibi kullanmak, hareket yapmak istiyorsanız sert tekerlek tercih etmelisiniz. Yere temas eden alanı düşürerek hızlanmayı kolaylaştırır, daha az güç sarfederek daha kolay Powerslide, Slide hareketlerini gerceklestirebilirsiniz. Bu stille uygun olarak da 86A, 90A, 92A sertliğindeki tekerlekleri kullanmanız daha uygun olacaktır.Dans etmeyi düşünenler, daha kısa mesafe kaymayı planlayanlar tercihlerini orta sertlikte tekerleklerden yana kullanmalıdırlar. Orta sertlikteki tekerleklekler aynı zamanda yeni başlayanlarında daha kolay adapte olmasını sağlar.


Longboard rulmanları:

Kaykay rulmanlarından farksızdır ve kolaylıkla temin edilebilirler. Longboard’lar normal kaykaylardan ağır olduklarından ivme almaları daha zordur. Yüksek ABEC’li rulmanlar tercih edilirse, daha az zemin itişiyle daha uzun mesafe katetmemiz kolaylaşır.


Longboard Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyiz? 

Öncelikle nerede, nasıl, ne kadar kayarsanız kayın, mutlaka KASK takmanız gerekmektedir. Kasksız kayışlar hiç beklenmedik anlarda vahim sonuçlara yol açabilmektedir. Bu yönde, 2012 yılında Avrupadaki Longboard örgütleri tarafından geliştirilen bir kampanya ile; Longboard sporuyla ilgili herhangi bir fotoğraf, video ve görsel haber, kask takılmadığı sürece destek görmemekte ve sponsorluk verilmemektedir. Kask’ın dışında yine bileklik, dizlik, dirseklik kesinlikle kullanılmalıdır. Longboard yaparken uygun alanlar seçilmelidir. Kesinlikle yoğun trafik akışı olan yerlerde yapılmamalıdır. 


Marka Seçimi

Gün geçmiyorki yollarda, sahillerde, parklarda daha fazla Longboard’cu görmeyelim. Longboard keyifli olduğu kadar uğraş isteyen de bir spordur. Fiyatları her ne kadar modeline ve markasına göre değişiklik gösterse de, Longboard ve Longboard malzemeleri belli bir bütçeyi gerektirmektedir. Sizlere önerimiz ikinci sınıf fabrikalarda üretimleri yapılan ve kırtasiye ürünü diye tabir edilen malzemelerden kaçınmanızdır. Ürün dayanıklılığının yanısıra ondan çok daha önemli olan sürüş güvenliğiniz açısından da böylesi daha bilinçli bir satın alma olur. En başta yerli-yabancı forum sitelerinden ve longboard sporuyla ilgilenen yakın çevrenizdeki arkadaşlarınızdan olmak üzere farklı kaynaklardan bir araştırma yaparak karar vermek sizin için en doğrusu olacaktır. Freedom Mağazalarımız ve freedom.com.tr sitemizde bulabileceğiniz ARBOR, SANTA CRUZ, ZFLEX ve LONG ISLAND Longboard modelleri ve çeşitleri için burayı tıklayın. Daha ayrıntılı bilgi için aşağıda numaralarımızın yer aldığı Longboard Canlı Tel. Destek hattımızdan bizi arıyabilirsiniz. Tabiki her zaman mağazalarımıza da bekleriz. Son olarak,yukarıda paylaşmış olduğumuz teknik özellikler ve tavsiyeler, kullanılan ekipmanların uyumluluğuna ve kişisel kullanıma göre farklılık gösterebilmektedir. İyi sürüşler dileriz :)


LONGBOARD TEKNİK DESTEK HATTIMIZ:

Kayış stilinize, seviyenize, bütçenize ve fiziksel özelliklerinize en uygun Longboard malzemelerini seçmek için destek isterseniz canlı destek tel. hattımızdan veya Whatsapp'tan bize ulaşabilirsiniz. 15 seneyi aşkın tecrübesiyle uzman arkadaşlarımız sizi bekliyorlar. Hafta içi her gün 10.00 - 17.00 arası görüşmek üzere!


Longboard canlı destek tel. hattımız: 0850 840 48 10

Whatsapp: 0554 834 98 48

www.freedom.com.tr