Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

Urban Paten Nasıl Seçilir?

Utku Öktem - Friday, August 19, 2022

Urban paten seçimi hakkında teknik bilgiler

Image

Urban patenler, geleneksel patenlere kıyasla paten parçalarında hem tasarımsal hem teknolojik olarak pek çok yenilik içeren farklı bir paten türüdür. Bu yazıda bir Urban pateni urban paten yapan parçaların tek tek üzerinden geçeceğiz, bunların birlikte patene nasıl etki ettiklerine bakacağız ve Urban paten seçiminizi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini inceleyeceğiz. (Not: Spesifik olarak çocuk pateniyle ilgili bilgi almak isterseniz "Çocuk Pateni Nasıl Seçilir" yazımızı okumak için tıklayın. ) 


Paten dış botu ve İç botu:


Urban patenlerin sert plastikten bir dış botu bulunur. Dış bot, sert malzemeden olması sayesinde size kayışlarınızda güçlü bir destek ve koruma sunar. Bu dayanıklı dış bot gerek paten kayarken etraftaki cisimlerle (kaldırım taşları vs.) yaşanabilecek sürtmelere, gerekse de objeler üzerinde sliding ve grinding hareketleri yaparken yaşanabilecek yıpranmalara karşı çok koruyucudur. Dış botun içinde yer alan iç bot konforlu yastıklamasıyla iyi bir et kalınlığına sahiptir ve bu sayede paten kayarken yaşayabileceğiniz şokları emerek size koruma sağlar ve uzun paten kayış seanslarınızda sizi rahat ettirir. Urban paten modelinizi seçerken mutlaka paten dış botunun sağlamlığına ve paten iç botunun konforuna özel önem verin.



Paten Frame’i


Urban paten frame’lerinin ağırlık olarak hafif ama aynı zamanda patencinin tüm zorlamalarına dayanabilecek bir yapıda olması gerekir. İşte bu yüzden Urban paten frame’leri, dayanıklılığı, kalınlığı ve hafifliği birlikte sunabilen alüminyum veya performans kompozit malzemeden yapılır. Tipik olarak bir Urban patenin frame’i tekerleklerin sığabileceği mümkün olan en kısa uzunluğa sahiptir. Zira kısa bir frame size daha güçlü bir kontrol duygusu ve dönüş kolaylığı yaşatır. Daha kısa bir frame ile patenlerin dönüş yarıçapı kısaldığı için size daha hızlı ve kolay manevra imkanı sağlar. Urban pateninizi seçerken olası tekerlek değişikliklerinde istediğiniz tekerlek büyüklüğünü kabul edebilecek bir frame’e sahip olmasına dikkat ediniz. Pek çok Urban patenin frame’i 80mm ila 90mm arasında maksimum tekerlek büyüklüğüne imkan verir, bazıları bunun üzerine de çıkabilir. Eğer tekerlek numarası sizin için önemliyse paten seçiminizde mutlaka buna dikkat edin.

Paten Frame<br>
Paten Frame

Paten tekerlekleri


Fitness ve recreation patenlerine kıyasla Urban paten tekerlekleri daha küçüktür. Daha küçük tekerlekler özellikle dönüşler esnasında daha güçlü bir kontrol duygusu yaşatır. Özellikle şehirde, farklı zeminlerde yapılacak paten kayışlarında ne kadar çok kontrol hissiyatına sahip olursak O kadar iyidir. Urban patenler size genellikle 80mm – 90mm arası büyüklüklerde gelir. Bu size hem hız hem de kontrol duygusunu birlikte yaşatır. Bazı Urban patenlerin 90mm – 100mm arasında tekerlekleri bulunur, bunlar kontrol duygusunu biraz azaltırken, hız imkanını da aynı ölçüde arttırır. Bazı Urban patenlerin tekerlekleri 100mm’nin de üstüne çıkar, bu durumda tekerlek sayısı genellikle 3’e iner. Bu patenlerin frame’leri de bir Fitness ve recreation patenine kıyasla halen kısa sayılır ve bu sayede büyük tekerleklerine rağmen yine de tatmin edici bir kontrol duygusu ve dönüş rahatlığı sağlar. Urban pateninizi satın alırken, tekerleklerini de mutlaka inceleyin ve seçiminizi yaparken, nasıl kaymak istediğinizi, hangi yüzeylerde ve hangi mesafeler boyunca kayacağınızı da mutlaka göz önünde bulundurun.


Paten tekerlek<br>
Paten tekerlek

Paten Rulmanları


Bir Urban patenin rulmanları genellikle recreational, performans veya yüksek performans olarak tabir edilen 3 derecelendirme kategorisinden birine aittir (Abec 3, Abec 5, Abec  7). Tüm bu kategorilerdeki rulmanlar paten sürüşlerinizde  yeterli koşulu sağlar. Ancak tam randımanlı ve akıcı bir sürüş için yüksek performanslı (Abec 7) rulmanlara sahip bir Urban pateni tercih etmeniz sizin için daha iyi olacaktır. Paten rulmanları da diğer paten bileşenleri gibi değiştirilebilir.

Paten Rulman<br>
Paten Rulman

Paten Freni


Freedom sitemizde de fark edebileceğiniz gibi fitness ve recreational patenlerin tersine urban patenlerin hemen hemen tamamında paten freni yer almaz. Paten freni yerine özel bir teknikle durma sağlanır 

Paten Cuff’ı ve Kapama Sistemleri


Urban patenin Cuff’ı ve Kapama sistemleri patenin dayanıklı ve güçlü dış botunun devamı niteliğinde olması beklenir. Cuff (bilek bölgesi) kalın plastik malzemedendir. Kapama sisteminin ise pateni kolayca sıkılaştırabileceğiniz, darbelere karşı dayanıklı bir tokadan oluşması gerekir. Urban patenlerde geleneksel toka sistemi veya velcro kapama sistemi kullanılır. Üst düzey Urban patenlerde üst kapamanın yanısıra powerstrap olarak tabir edilen, patenin orta bölgesinden de destek veren bir kapama daha vardır. Bu ilave kapama sistemi paten kayışlarınızda size ekstra destek verir.



Urban patenin Cuff’ı ve Kapama sistemleri patenin dayanıklı ve güçlü dış botunun devamı niteliğinde olması beklenir. Cuff (bilek bölgesi) kalın plastik malzemedendir. Kapama sisteminin ise pateni kolayca sıkılaştırabileceğiniz, darbelere karşı dayanıklı bir tokadan oluşması gerekir. Urban patenlerde geleneksel toka sistemi veya velcro kapama sistemi kullanılır. Üst düzey Urban patenlerde üst kapamanın yanısıra powerstrap olarak tabir edilen, patenin orta bölgesinden de destek veren bir kapama daha vardır. Bu ilave kapama sistemi paten kayışlarınızda size ekstra destek verir.

Freedom sitemizde yer alan FLYING EAGLE patenleri incelemek için tıkla

Freedom Hakkında:

Freedom, 2003 yılında, Beyoğlu Tomtom sokakta Türkiye'nin sadece aksiyon sporları üzerine uzmanlaşmış ilk mağazası olarak açılmıştır. Freedom mağazalarımızda ve freedom.com.tr sitemizde Flying Eagle paten ve paten aksesuarlarını, yetkin uzman çalışanlarımız eşliğinde bulabilirsiniz. Tüm paten malzemelerini incelemek için tıklayın.

Sorularınız için aşağıdaki numaralardan hafta içi 09.30 - 16.30 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.

Paten canlı tel. destek hattımız: 0850 840 48 10

Whatsapp destek: 0554 834 98 48

www.freedom.com.tr