Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

Öylesine Üretilmiş Değil, Mervin Yapımı

Hakan Berberler - Friday, August 19, 2022

LibTech, GNU ve Roxy snowboard board'larının USA'deki fabrikasında benzersiz üretim süreci

Image

Rüya gibi snowboard'ların, rüya gibi materyaller ve süreçlerle üretildiği, rüya gibi bir yerde bulunan, rüya gibi bir fabrika Mervin fabrikası "Pete Saari, Co-Founder"

"THE WORLD'S BEST BOARDS"

ÜRETİM VE ÜSTATLAR

Board imalatının en önemli öğelerinden biri riderlarının board yapımına kattıkları tecrübedir. Efsanevi Travis Rice, Mark Landvik, Jamie Lynn, Mark Landvik, Sammy Luebke, Eric Jackson, Jesse Burtner, Jason Robinson gibi riderlar tüm tecrübelerini dizayn aşamasına katarak hem boardların mükemmele ulaşmasına, hem de yeni teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunmaktadırlar.

Libtech, Gnu ve Roxy’ler board üstatları tarafından Amerika’daki fabrikalarında el yapımı olarak üretilmektedir.

Biz snowboard üretiyoruz, hayır gerçekten yaptığımız bu… Onları Çin’den veya başka bir yerden sipariş edip sonra da birisini yollayıp’gidin bakın bakalım nasıl olmuş’ demiyoruz! Fiziki olarak Amerika’daki fabrikamızda dünyanın en iyi boardlarını elle yapıyoruz. En dayanıklı, en hafif, en güçlü, en çevreci malzemeleri kullanıyoruz, ki bu malzemelerin birçoğu başkaları tarafından snowboard yapımında kullanılmamış malzemeler. Bu malzemeleri, kesiyoruz, biçiyoruz, lamine ediyoruz, kumluyoruz, yapıştırıyoruz ve bir yapbozun mükemmel uyan parçaları haline getiriyoruz. Kendi epoksi formülümüz ile ıslak lamine ediyoruz, kendi belirlediğimiz sıcaklıklarda ve zaman aralığında presliyoruz, tüm bu işlemleri her modele için ayrı ayrı kurallara göre yapıyoruz..Her boardu tek tek grindliyoruz, kumluyoruz, deliklerini açıyoruz, kazıyoruz, cilalıyoruz, wakslıyoruz, sınıflandırıyoruz, eğer gerekiyorsa tekrar üzerlerinde çalışıyoruz, paketliyoruz, forklifte yükleyip nakliye alanına götürüyoruz, kutuluyoruz ve size yolluyoruz. Ve Bu işi 35 senedir yapıyoruz. Biz Snowboard Üretiyoruz!


SANATÇILAR

Mervin boardların sadece teknolojik özelliklerine değil aynı zamanda grafik özelliklerine de büyük önem veriyor. Libtech/Gnu/Roxy nin sanatçı programı 30 senedir sürüyor. Sıradan board grafikleri yerine, Mike Perillo, Quincy Quigg, Jamie Lynn ve Nick russian gibi sanatçılarla çalışılarak hebiri sanateseri sayılabilecek orijinal ve sıradışı grafiklerere imza atıyor.

TEKNOLOJİ

Libtech/Gnuve Roxy’nin snowboard dünyasına hediye ettiği defalarca ödül almış yeniliklerden bazıları şöyle;


 ASYM (asimetri) TECHNOLOGY:

Eski adı pickele teknolojisi olan, GNU’nun başarısı defalarca sayısız ödüllerle kanıtlanmış Asym Teknolojisi sayesinde daha kolay dönüşler, çelik takmadan freestyle ve park performansı ve eşsiz bol kar tecrübesi sizleri bekliyor. Kayakta sağa ve sola dönüşler simetrik iken snowboardda vücudumuz yan durduğundan sağa ve sola dönüşler simetrik değildir ve değişik dönüş mekanikleri vardır. Asimetrik Sidecut (kenar kesimi, parmak ucu kesimi ve topuk kesimi) sayesinde topuk ve parmak ucu dönüşlerinin değişik dönüş mekaniklerinin dengelenmesi sağlanıyor.

 BANANA TECHNOLOGY - BTX

Snowboard asla Kayak değildir! Snowboard dünyasında devrim yaratan, 50'nin üzerinde ödül alan Banana teknolojisi bu düşünceyle başladı. Geleneksel olarak Snowboardlar bir kamberle üretilmiştir. Snowboardunuzu düz bir yüzeye koyduğunuzda boardunuzun kontak noktaları arasında oluşan bu kamberi görebilirsiniz. Kamber geometrisi ilk olarak Kayaklar için tasarlanmıştır ve bilindiği üzere Kayaklarda tek bir merkezi baskı alanı olduğu için herhangi bir problem oluşmaz. Ancak Snowboardlar?da öndeki ayak ve arkadaki ayak olmak üzere iki farklı baskı alanı mevcuttur. Bu yüzden Snowboard yaparken boardçu için tahtasının merkezinde kalan bu kamberli, ölü alanı etkili bir şekilde kullanmak imkansızlaşır. Tam da bu noktada Banana Teknolojisi devreye girer. Banana Teknolojisi merkezdeki bu ölü alanı, kamberi terse çevirerek kullanıma açar. Geleneksel olarak yukarı kamberli Snowboardların tersine Banana teknolojisi kullanılmış boardlarda tıpkı bir muz gibi aşağıya doğru bir kavis mevcuttur, düz bir yüzeye koyduğunuzda, boardunuz merkezi üzerinde dengeli bir şekilde durur. Böylece, Banana Teknolojisi iki ayağınızın arasında yer alan, merkezinizin izdüşümü olan bu bölgeyi kullanıma açar ve size manevralarınızda büyük kolaylık sağlar. Banana Teknolojisi ilk ortaya çıktığı günden itibaren Snowboard dünyası tarafından büyük heyecan ve kabul duygularıyla karşılanmıştır. Banana teknoloji bu teknolojiye verilen genel addır. Banana teknolojinin değişik modellere kullanılan değişik varyasyonları var. Bunlardan bazıları XC2BTX, C3 BTX, EC2BTX gibi.

C2 POWER BANANA - C2BTX

C2 Power Banana sistemi, tüm arazi koşullarında agresif Allmountain-Freestyle kayan Snowboardcular için tasarlanmıştır. Bu Teknoloji de, ayaklar arasındaki Banana Tech Rocker’ın (Banana Teknolojisi-tersine kamber) yanı sıra, boardunuzun burun ve kuyruk kısımlarında yukarı kamber yer alır. Bu Banana Tech, Kamber kombinasyonu ideal bir ikili oluşturur. Banana tech (ve tabii ki magnatraction) toz karda ve buzlanmış yüzeylerde sıra dışı bir board tutuşu sağlarken, C2 Banana Tech ise, bunlara ilave olarak agresif Freestyle performanslar için özellikle rampa atlayışlarındaki landinglerde boardun burun ve kuyruk kısımlarında özellikle konma ve kalkışlarda ekstra güç ve denge de sağlar.

MAGNE-TRACTION: 

(Banana Teknolojisiyle birlikte Snowboard tasarım tarihindeki en büyük devrim!) 30'dan fazla Good Wood ödülü almış Magne-Traction teknolojisi sayesinde, Snowboardunuzun dalgalı kenarları kar yüzeyini bıçak gibi keserek size daha önce hiç yaşamadığınız bir kenar tutuş ve kontrol hissiyatı verecektir. Magne-Traction?lı snowboardların her bir kenarında stratejik olarak konumlandırılmış olan yedişer tepecik yer alır. En büyük tepecikler en çok güç ve kontrole ihtiyaç duyduğunuz, merkezinizin izdüşümü olan ayaklarınız arasındaki bölgede bulunur. Bu alanın dışında kalan kenarlarda ise tepecikler daha küçük ve daha az agresif olma özellikleriyle boardunuzun kuyruk ve burun kontrolünü kolaylaştırır.

Elbette teknolojiler sadece yukarıda saydıklarımızla bitmiyor; basalt, golden fleece,  columbian gold, h-pop, polonia, bio beans, tnt base, cosint, horsepower construction gibi daha birçok teknoloji kullanılıyor.

ÇEVRE HASSASİYETİ VE EKO ÜRÜNLER

30 senedir snowboard yapan Mervin (libtech/gnu/roxy), daha en başından beri malzeme seçiminde, üretim aşamasında çevreci olmaya özen göstermiştir. Amerikadaki fabrikası solar panelleri ile çalıştırılan Mervin sayısız çevre ödülü almış bu sebeple de fabrikanın bulunduğu sokağın adı Banana Way olarak değiştirilerek onurlandırılmıştır.

- Fabrika ve ofisin enerjisi solar panellerden elde ediliyor.

- Fabrikanın ısıtma sistemi yenilenebilir biodiesel ile çalışıyor.

- Petrol bazlı ürün içermeyen castor fasulyesinden yapılmış bio-plastik kullanılıyor.

- Kansere sebep olan zehirli otomotiv verniği ve kaplaması kullanılmıyor.

- Toxic Abs yerine soya tabanlı elasyomer sidewalls kullanılıyor.

- Kullanılan katkısız basalt fiber, klasik fiberglaslara göre daha az toxic

- Sadece yenilenebilir ağaç ürünleri kullanılıyor. Mervin kendi yetiştirdiği normale göre çok daha hızlı büyüyebilen ağaçlardan elde edilen Columbian Gold tahtalarını kullanıyor. Çabuk büyüyen ağaçların daha uzun fiberleri ve doğal POP’u oluyor.

- Üretimden artan plastikler geri dönüşüm olarak kullanılıyor (recycle)

- Üretimden arta kalan talaşın ve tahtanın geridönüşümü sağlanıyor.

- Havaya karışan partikülleri önlemek için su ile temizleme sistemli taşlama/bileme yapılıyor

- Kansorejen olmayan epoxy kullanılıyor.

- Ekolojik Basım. Çevre dostu su bazlı mürekkep batırma grafik sistemi kullanılıyor. (Birçok firmada ise zehirli ve kansorejen solvent bazlı senetetik ipek baskı sistemi kullanılıyor. Bu yöntem hem üretimi yapan insanlar hem de çevre için çok zehirli. Bu sebeple zaten diğer firmalar plastiğin geri dönüşümünü yapamıyor).

LibTech, GNU ve Roxy Snowboard'larını incelemek için tıklayın.

Freedom Hakkında:

Freedom, 2003 yılında, Beyoğlu Tomtom sokakta Türkiye'nin sadece board sporları üzerine uzmanlaşmış ilk mağazası olarak açılmıştır. Freedom mağazalarımızda ve freedom.com.tr sitemizde LibTech, GNU, Roxy snowboard boardlarını, Flux, Bentmetal snowboard bağlamalarını, Thirtytwo snowboard botlarını, Electric Kar gözlüklerini ve Volcom, Thirtytwo snowboard mont, pantolon ve aksesuarlarını, yetkin uzman çalışanlarımız eşliğinde bulabilirsiniz. Tüm snowboard malzemelerini incelemek için tıklayın.

Sorularınız için aşağıdaki numaralardan hafta içi 09.30 - 16.30 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.

Snowboard canlı tel. destek hattımız: 0850 840 48 10

Whatsapp destek: 0554 834 98 48

www.freedom.com.tr