Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

Kaykaya başlarken

Utku Öktem - Sunday, September 18, 2022

Kaykaya başlarken ihtiyaç duyabileceğiniz pratik bilgiler

Image

Kaykaya yeni başlayanlar için derlediğimiz faydalı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.


Kaykay seçimi


Kaykay seçiminizde dikkat etmeniz gereken en önemli husus oyuncak, kırtasiye olarak tabir edilen ucuz kaykayları tercih etmemenizdir. Bu tarz kaykaylar kötü tasarlanmış, ağır ve muhtemelen ilk darbede parçalanabilecek, düşük kaliteli kaykaylardır. Bunun yerine profesyonel kaykay olarak tabir edilen, kaliteli dingil, tekerlek, rulman ve tahtadan oluşan bir kaykay almak çok daha iyi bir karar olacaktır. Böyle bir kaykay hem gelişim hızınızı arttırır hem de daha uzun ömürlü olduğu için aslında daha ekonomik olur.


Set up


Set up önemlidir. Başlangıç kaykay set up’larında genellikle konkav’ı daha az olan bir tahta ve daha sıkı ayarlı dingiller tercih edilir. Dingilinizin ayrıca tahtanızdan daha geniş olmaması gerekir. Tekerlek olarak ise genellikle 52-55mm arası tekerlekler kullanılır.


Kaykay ayakkabınızın seçimi


Kaykay ayakkabınızı seçerken dikkat etmeniz gereken faktörler şunlardır: dikişli olup olmadığı, materyal kullanımı, ağırlığı, grip (tutuşu), padding (yastıklaması) ve bağcık koruması'dır. Tüm bu faktörler Kaykay ayakkabıları nasıl seçilir? yazımızda okuyabilirsiniz. Bir kural olarak özel olarak kaykay yapmak için tasarlanmış bir kaykay ayakkabısıyla bu spora başlamak önemlidir.


Koruma malzemeleri


İster yeni başlayan, isterse yıllardır kaykay yapan bir kaykaycı olsun, düşmek kaykay sporunun bir parçasıdır. O yüzden tavsiyemiz, kaykay yapılırken mutlaka kask, bileklik, dirseklik ve dizlikten oluşan bir koruma setinin kullanılmasıdır.


Başlangıç için yer seçimi  


İdeal olarak, fazla tümseği ve çatlağı bulunmayan, pürüzsüz betondan bir alan başlangıç için iyi olur. Zamanla kayışınız geliştikçe daha zor yüzeylerde kaymayı da öğreneceksiniz.  


Stance seçimi


Kaykay tüm diğer board sporları gibi bir ayağınızın önde diğerinin arkada olmasını gerektirir. Öndeki ayağınız dengenizi, arka ayağınız ise itiş gücünüzü sağlar. Eğer sağ ayağınız önde kayıyorsanız “Goofy” sol ayağınız önde kayıyorsanız “Regular” olarak tanımlanır duruşunuz. Hangi duruşun size daha uygun olduğunu anlamanın belirli bir kesin doğru metodu yoktur. Bunun için aslında en iyisi kaykayınızı kolayca kaymayacağı bir yüzeye koyup (çim veya halı) üstüne çıkıp iki duruşu da tekrar tekrar denemeniz ve size en doğal geleni seçmenizdir. Bir de mongo foot olarak tanımlanan, kaçınılması gereken bir duruş türü vardır. Bu duruşta öndeki ayak yerden itmeyi sağlar arkadaki ayak tahta üzerindedir. Ancak ilerleyen zaman içerisinde bu duruş bir takım denge sorunları çıkardığı için kullanılması tavsiye edilmemektedir.  


Sürüş


Ön ayağınız kaykayınızın üzerindeyken arka ayağınızla momentum yaratarak itmeyi deneyin. Sürüş esnasında ön ayağınız kaykay dingil vidalarınızın ya tam üzerinde ya da birazcık gerisinde olmalıdır, arka ayağınız ise tahta üzerindeyken kuyruğa yakın bir bölümde dingile paralel bir doğrultuda olmalıdır. Genellikle yeni başlayanlarda çok kısa itişler kullanma eğilimi vardır, ancak sizi en çabuk geliştirecek olan uzun ve güçlü itişler safhasına bir an önce geçmenizdir. Sürüş esnasında dizleriniz hafifçe kırık olmalıdır. Doğru denge için sırtınız ağırlık merkeziniz doğrultusunda ve düz olmalıdır.


Dönüşler


Dönüş için, dönmek istediğiniz yöne göre ağırlığınızı bileğinizden öne veya arkaya vermelisiniz. Ne kadar bastıracağınız dingilinizin ne kadar sıkı ayarlandığıyla ve ne kadar fazla dönmek istediğinizle doğru orantılıdır.  


Durmayı öğrenmek


Durmayı öğrenmek en az sürmeyi öğrenmek kadar önemlidir. Kaykayı durdurmanız için pek çok değişik yol vardır. Yeni başlayanlar için en kolay yol arka ayağınızı kaykayınızdan indirip kaykayınız durana kadar ayağınızı hafifçe yere sürtmektir. Bunun dışında kuyruk duruşunu da deneyebilirsiniz. Bunun için ayağınızı kaykayınızın kuyruk bölümüne yerleştirerek ağırlığınızı da bu ayağınız üzerine vererek kuyruğu yere sürtersiniz (grind yaparak) ve yavaşlayarak durursunuz. Bazı kaykaycılar kaykayın kuyruğunu yıprattığı için bu duruşu pek tercih etmezler.  


Düşmeyi öğrenmek


Düşmeyi öğrenmek sizi kendinizi ciddi bir şekilde incitmekten koruyabilir. Her zaman koruma malzemeleri kullanmanızı öneririz. Çoğu zaman en büyük problem küçük taşların tekere takılması veya ani bir çatlağa denk gelindiği için dengenin bozulmasıdır. O yüzden kaykay yaparken alanı gözlerinizle taramanız önemlidir.


Freedom Hakkında:

Freedom, 2003 yılında, Beyoğlu Tomtom sokakta Türkiye'nin sadece board sporları üzerine uzmanlaşmış ilk mağazası olarak açılmıştır. Freedom mağazalarımızda ve freedom.com.tr sitemizde kaykay dünyasının en önemli markalarını yetkin uzman çalışanlarımız eşliğinde bulabilirsiniz. Tüm kaykay malzemelerini incelemek için tıklayın.

Sorularınız için aşağıdaki numaralardan hafta içi 09.30 - 16.30 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.

Kaykay canlı tel. destek hattımız: 0850 840 48 10

Whatsapp destek: 0554 834 98 48

www.freedom.com.tr