Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

Kaykay Ayakkabıları Nasıl Seçilir?

Muzaffer Kalabalık - Sunday, September 18, 2022

Kaykay ayakkabılarının doğru seçilmesi hakkında teknik bilgier

Image

Kaykay ayakkabısını seçerken dikkat edilmesi gereken başlıca faktörler şunlardır: Dikişli olup olmadığı, Materyal, Ağırlık, Grip (tutuş), Padding (yastıklaması), Bağcık koruması, Pro model tercihi ve Bütçe.  

Dikişli olması

Genellikle uzun ömürlü kaykay ayakkabıları dikişli, hatta 2 veya 3 dikişlidir. Vulkanize (dikişsiz, yapıştırma) bir modele göre mutlaka daha uzun ömürlü olacaktır. Ancak kaykay hareketlerini yaparken board hissiyatı çok önemlidir, bu yüzden bazı kaykaycılar daha ince tabanlı vulkanize ayakkabıları tercih edebilmektedirler. Freedom olarak bizim öncelikle önerimiz dikişli olmasına karşın ince tabanlı kaykay ayakkabı modelleridir. Bununla birlikte nihayetinde kişisel bir tercihtir.

Materyal

Materyal olarak eğer sade, az trickli sürüşler düşünmüyorsanız kanvas üstten kesinlikle kaçınmanızı salık veririz, zira kanvas kolaylıkla yırtılır. Bunun yerine deri, süet (genellikle) veya sentetik üst materyale sahip olan kaykay ayakkabılarını tercih edin. Özellikle Ollie gibi hareketleri yaparken ayakkabınızın zımparaya sürttüğü bölümlerde ekstra koruyucu katman olup olmadığını mutlaka kontrol edin. İyi Kaykay ayakkabıları gerekli bölümlerde çoklu katmanlıdır. Son yıllarda kaykay ayakkabısı üst yüzeylerinin giderek daha dayanıklı hale getirilebilmesiyle birlikte taban dayanıklılığı da ön plana çıkmaya başlamıştır.

Ağırlık

Kaykay ayakkabılarının ağırlığının makul düzeylerde olması gerekir. Dayanıklı ancak hantal bir ayakkabı iyi bir tercih olmaz. Aşırı hafif ayakkabılarda ise gerekli taban ve üst dayanıklılığını bulmak oldukça zordur.  

Grip (tutuş)

Grip, yani tutuş, kaykay ayakkabınızın taban kauçuğuyla ilgilidir. Taban kauçuğunda Gum rubber kullanılması tercih edilir. Gerek taban dayanıklılığı gerekse de ideal bir tutuş için iyi bir örnek Etnies markasının Marana Michelin modelidir. Adından da anlaşılacağı üzere Michelin lastiklerinde kullanılan özel formülü ayakkabı tabanlarına entegre ederek, tabanın hafifliğinden ödün vermeden taban tutuşunu ve dayanıklılığını önemli oranda arttırmayı başarmıştır. Keza başka markalarda da farklı formüllerle ideal grip çalışılmıştır.

Padding (Yastıklama)

Bir başka konu ise Padding yani ayakkabının içine uygulanan yastıklamadır. Bu biraz kişisel tercih meselesidir. Bazı kaykaycılar fazlasıyla yastıklanmış ayakkabı dillerini ve topuk bölümlerini tercih ederken bazıları ise hissiyat için daha ince yastıklanmış ayakkabıları tercih edebilmektedirler.  

Bağcık koruması

Bir çok kaykaycının es geçtiği aslında önemli bir konu ise bağcık korumasıdır. Kopçalarınızın metal olmasına dikkat ediniz. Bunun dışında yine etnies Marana ve Joslin modelleri gibi bazı kaykay ayakkabı modellerinde ayakkabı bağcıkları özel bir iç bölme sayesinde içten saklanabilmekte, böylelikle zımparayla temasları önlenebilmektedir.  

Pro model

Son olarak modelin bir Pro model olup olmayışına da bakabilirsiniz. Aslında normalde bunun hiçbir önemi yoktur. Ancak birçok pro kendi ismi de söz konusu olduğu için modelin beklentileri karşılamasına önem vermektedir. Yine de pro model olmamasına karşın pro modellerden çok daha iyi performans veren ve en üst seviyede kaykay ayakkabı kalitesini tutturan bir çok model vardır.  

Bütçe

Kaykay ayakkabısı alırken ayıracağınız bütçe konusunda mutlaka iyi düşünün. Sık yapılan bir hata tercihen en ucuz ayakkabılara yönelmektir. Oysa ki fiyat olarak daha pahalı ancak ömür olarak 3-4 kat daha uzun bir ömre sahip olan bir kaykay ayakkabısı aslında her zaman daha ekonomik olacaktır. Gündelik spor ayakkabılar ise kaykay ayakkabısı olarak kullanılmaya kesinlikle uygun değildir. Freedom'da Etnies, eS , Emerica ve Vans kaykay ayakkabılarını bulabilirsiniz.

Freedom Hakkında:

Freedom, 2003 yılında, Beyoğlu Tomtom sokakta Türkiye'nin sadece board sporları üzerine uzmanlaşmış ilk mağazası olarak açılmıştır. Freedom mağazalarımızda ve freedom.com.tr sitemizde kaykay dünyasının en seçkin markalarını  yetkin uzman çalışanlarımız eşliğinde bulabilirsiniz. Freedom'da yer alan kaykay ayakkabılarını incelemek için tıklayın. Tüm kaykay malzemelerini incelemek için tıklayın.

Sorularınız için aşağıdaki numaralardan hafta içi 09.30 - 16.30 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.

Canlı tel. destek hattımız: 0850 840 48 10

Whatsapp destek: 0554 834 98 48

www.freedom.com.tr