Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

Hangi tip Longboard almalıyım? Pintail mı, Drop Through mu?

Muzaffer Kalabalık - Friday, August 19, 2022

Hangi Tip Longboard

Image

Sık sık karşımıza çıkan bir soru. Dropthrough Longboard mu yoksa Pintail Longboard mu almalıyım? Buna karar verebilmek için bu iki Longboard tasarımı arasındaki farklılıkları ve bu farklılıkların getirdiği etkileri inceleyeceğiz.


Drop Through Longboard

Pintail Longboard


Bu iki Longboard tipi öncelikle şekil olarak birbirinden oldukça farklıdır. Dropthrough Longboard’ların tahtası tipik olarak oklava benzeri bir şekle sahiptir. Tekerleklerin hizasında tahta yüzeyi bulunmaz ve tekerlekler tahtanın tamamen dışında yer alır. Genellikle simetrik veya simetriğe yakındır. Pintail Longboard’lar ise sörf tahtası benzeri bir şekle sahiptirler (damla şekli olarak da tabir edilir). Burunları biraz daha geniş kuyruk kısımları ise daha sivridir. Tekerlekleri tahtadan dışarı uzanmıştır ancak hizasında kısmen tahta yüzeyi yer alır. Wheelbite (dönüşlerde tekerin tahtaya sürtme) problemine karşı tahtanın tekerle temas edebilecek bölümleri alt katmanlarda hafifçe oyulmuş ve inceltilmiştir.Bu iki Longboard tipi dingillerinin (Truck’larının) konumlandırılmasında çok önemli bir farklılık gösterir. Drop Through Longboard’larda dingiler tahtanın wingtips olarak adlandırılan ön ve arka bölümlerindeki uzantılarında yer alan deliklere sabitlenmiştir. Dingilin taban plakası (baseplate) tahtanın üstüne oturur, dingilin kalan kısmı ise tahtanın altında yer alır. Pintail Longboard’larda ise dingil taban plakası tahtanın altına monte edilmiştir (topmount) ve dingil tamamen tahtanın altında kalır. Tahta şekil ve dingil konum farklılıklarından dolayı bu iki Longboard tipinin sürüş şekli değişiklik gösterir.Dingil taban plakalarının tahta üstüne değil de altına sabitlenmiş olmasından dolayı Pintail Longboard’lar Drop-Through Longboard’lara nazaran yerden daha yukarıda kalırlar. Bu yüksekliğin getirdiği ilave kaldıraç gücüyle daha az kuvvet uygulanarak daha çabuk dönüş sağlanabilmesi ve daha efektif carving yapılabilmesi mümkün olur. Sörf ve Snowboard hissiyatına oldukça yakındırlar. Ancak yerden daha yüksek olması yüksek hızlarda itişi ve sürüş sırasında tahtanın stabilitesini etkileyebilir. Bu anlamda Drop-Through Longboard’lar yere daha yakın olmalarıyla (toplam ağırlık merkezinin yere daha yakın olmasıyla) yüksek hızlarda daha stabildirler. Aynı zamanda sliding gibi hareketleri de daha rahat yapabilirsiniz. Drop-Through Longboard’lar yere daha yakın olmalarıyla uzun mesafe sürüşleri için de daha doğru bir tercih olurlar, zira bu sayede ayağınızı yere daha az sarkıtarak zemini itebilirsiniz ve mesafe uzadıkça yorgunluk yaşama ihtimaliniz azalır.Bu anlamda ulaşım amaçlı kullanıma da daha uygundurlar. Pintail Longboard’larda ise zemini itebilmek için ayağınızı daha fazla sarkıtmanız gerekir. Bu durum çok uzun sürüşlerde diz, kalça ve bileklerde ek strese sebep olabilir.


Drop Through Longboard Truck

  Pintail Longboard Truck


Pintail Longboard’lar esnek bir yapıya sahiptir. Ortalama hızları çok aşmayan, kısa mesafeli, carving ve eğlenme amaçlı sürüşler için gayet uygundurlar. Pintail bir longboard ayak yerleştirmek için daha az tahta yüzeyine sahip olmasıyla (özellikle kuyruk kısmına doğru) başlangıçta denge hissiyatının çabuk gelişmesine de katkıda bulunabilir. Ancak kendinizi biraz geliştirdikten sonra daha uzun mesafeli, daha yüksek hızlarda, slide yapabileceğiniz teknik bir sürüş isterseniz drop-through longboard’a geçmeniz gerekebilir.Kısaca özetlersek; Sörf hissiyatlı, ortalama hızlarda, kısa mesafeli, bol carvingli, eğlenceli sürüşler için Pintail Longboard tercih edilebilir. Yüksek hızlı, uzun mesafeli, sliding gibi hareketleri daha rahat yapabileceğiniz, stabil ve teknik sürüşler içinse drop-through Longboard’ları daha fazla öneririz. FREEDOM mağazalarımızda yer alan Arbor, Santa Cruz, Long Island ve Zflex Longboard modellerini incelemek için tıklayınız.


LONGBOARD TEKNİK DESTEK HATTIMIZ: Kayış stilinize, seviyenize, bütçenize ve fiziksel özelliklerinize en uygun Longboard malzemelerini seçmek için destek isterseniz Longboard Canlı Tel. Destek hattımızdan veya Whatsapp'tan bize ulaşabilirsiniz. 15 seneyi aşkın tecrübesiyle uzman arkadaşlarımız sizi bekliyorlar. Hafta içi her gün 10.00 - 17.00 arası görüşmek üzere.


Longboard canlı destek tel. hattımız: 0850 840 48 10


Whatsapp: 0554 834 98 48


www.freedom.com.tr


İyi sürüşler!