Sepet
Sepetin şu anda boş.
TR

4 Tekerlekli Paten mi? 3 Tekerlekli Paten mi?

Utku Öktem - Friday, August 19, 2022

Hangi Paten?

Image

3 tekerlekli patenler daha çok fuleli ve hızlı kaymak içindir. Tekerlek çapları en az 100mm’den başlar, 125mm’leri de bulabilir. Eğer Speed skating yapmayı düşünüyorsanız sizin için iyi bir seçimdir. İtiş esnasında kuvvetinizi daha rahat yere aktarabilirsiniz. Büyük tekerlekleriyle pürüzlü yüzeylerde de daha rahat kayabilirsiniz. Her ne kadar tekerlekleri daha büyük olsa da bir tekerlek eksik oldukları için toplam ağırlıkları daha hafiftir. Ancak 3 tekerlekli patenler 4 tekerlekli patenlere kıyasla biraz daha az stabildir. O yüzden özellikle başlangıçta 3 tekerlekli bir patenle paten kaymayı öğrenmek daha fazla vakit alabilir. Bir başka göz önünde bulundurulması gereken konu, 3 tekerlekli patenler yerden biraz daha yüksek bir konumda tutar patenciyi, bu freeride kayışlarda da dezavantaj yaratabilir. 4 tekerlekli patene göre bir tekerlek eksik olduğu için yerle temas alanı daha azdır, bu da Grip'in (tutuşun) nispeten daha az olmasına sebep olabilir. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle paralel olarak "density wheels" olarak tabir edilen paten tekerleklerinin de devreye girmesiyle bu sorun zaman içinde çözülebilecekmiş gibi duruyor. Son olarak 3 tekerlekli patenler şu an için 4 tekerlekli patenlere göre biraz daha fazla bütçe gerektirmektedirler. Aynı şekilde tekerlek değişikliği gerekirse tekerlek maliyeti de daha fazladır.


4 tekerlekli paten ise en yaygın kullanılan paten modelidir. Paten dünyasının normu olmuştur. Agresif paten veya Recreational paten olarak tabir edilen çeşitleri vardır. Ekseriyetle 4 tekerlekli patenlerin tercih edilmesinin sebebi daha stabil olmaları ve değişik paten setup (ayarları) yapılabilmelerine olan müsaitlikleridir. 4 tekerlekli patenler vücut ağırlığımızı daha dengeli dağıttıkları için daha stabildirler ve öğrenmesi nispeten daha kolaydır. Zaman içinde daha hızlı gelişim imkanı da verir. 100mm’den daha büyük tekerler 4 tekerlekli patenler için uygun değildir zira frame'e sığdırılamazlar. Grip'leri (tutuşları) iyidir ve manevra yetenekleri oldukça yüksektir. Grind hareketleri yapmak isteyenler için idealdir. 4 tekerlekli patenler 3 tekerlekli patenler kadar hızlı olmazlar ancak agresif kayış, slalom ve Freestyle paten kayışları için çok uygundurlar. Son olarak şu an için 4 tekerlekli paten fiyatları 3 tekerlekli paten fiyatlarına göre daha uygundur.

Paten seçimi hakkında daha fazla bilgi almak içinaşağıdaki blog'larımızı da okuyabilirsiniz.


Urban Paten Nasıl Seçilir?

Paten Nasıl Seçilir?

İlk Pateninizi Alırken

Çocuk Paten Nasıl Seçilir?

Freedom Hakkında:

Freedom, 2003 yılında, Beyoğlu Tomtom sokakta Türkiye'nin sadece aksiyon sporları üzerine uzmanlaşmış ilk mağazası olarak açılmıştır. Freedom mağazalarımızda ve freedom.com.tr sitemizde Flying Eagle paten ve paten aksesuarlarını, yetkin uzman çalışanlarımız eşliğinde bulabilirsiniz. Tüm paten malzemelerini incelemek için tıklayın.

Sorularınız için aşağıdaki numaralardan hafta içi 09.30 - 16.30 saatleri arasında bize ulaşabilirsiniz.

Paten canlı tel. destek hattımız: 0850 840 48 10

Whatsapp destek: 0554 834 98 48

www.freedom.com.tr